obey-robots.txt
Onderwerp bekijken
 Onderwerp afdrukken
marktaandelen Kabel, Concurrentie
andreh
Op 2 mei maakten CIF en KPN de beoogde verkoop van Caiway bekend (zie ons achtergrondartikel ‘KPN neemt afstand van passieve infrastructuur’). Zowel NMa als Opta heeft bezwaren en de NMa stelt een beslissing nu uit. Zij vrezen dat de concurrentie in het Westland en andere gemeentes waar Caiway actief is, zal dalen tot onacceptabel lage niveaus. De NMa heeft laten weten dat er een vergunning nodig is voor deze concentratie. Het is nu aan KPN en CIF om te besluiten of ze hun voornemen doorzetten.

Wat staat er aan de basis van de concurrentie in deze gebieden?

HFC: het netwerk van CAIW. Dat is nu in handen van CIF, dat vrijwillig ‘open access’ toepast (zelfregulering dus). Vooralsnog is dienstverlener Caiway echter de enige huurder.
FTTH: CIF legt naast het HFC-netwerk van CAIW een FTTH-netwerk. De migratie van klanten geschiedt op vrijwillige basis en wordt overgelaten aan Caiway. Ook hier geldt: Caiway is de enige huurder.
Koper: het netwerk van KPN. Er is sprake van ‘open access’. Op de breedbandmarkt zien we de eigen KPN-merken, de unbundlers (Tele2 en Online) en overige wholesaleklanten (zoals Scarlet, CanalDigitaal). CanalDigitaal is tevens wederverkoper van Online.
DVB-T: het Digitenne-netwerk van KPN. Naast de KPN-merken zijn hierop ook Online, EDPnet en Scarlet actief.
Satelliet: het netwerk van CanalDigitaal. Online treedt op als reseller.
Mobiel: de drie netwerk operators en ca. 50 MVNO’s.
Hierbij moet bedacht worden dat zowel het HFC- als het kopernetwerk te zijner tijd uitgefaseerd worden en vervangen door FTTH. Wel moeten dan de klanten gemigreerd zijn. Voor de xDSL-klanten van de unbundlers zal dat allicht het langste duren, want Tele2 en Online voelen vooralsnog geen prikkel om klanten over te zetten op FTTH.

Wat de dienstverlening betreft, is er dus de keuze uit het volgende:

Telefonie: beschikbaar op vier van de zes infrastructuren. Mobiel mag gezien worden als substituut.
Breedband: Caiway, KPN, zijn unbundlers en andere wholesaleklanten. Mobiel breedband wordt waarschijnlijk niet beschouwd als volwaardige ‘fixed-line replacement’.
TV: beschikbaar op vijf infrastructuren (opnieuw blijft mobiel hier buiten beschouwing). Op HFC en FTTH is dat Caiway, op koper zijn dat de KPN-merken en Tele2 en DVB-T wordt aangeboden door de KPN-merken en de resellers Online, EDPnet en Scarlet.
Al met al is er een fors aantal aanbieders, maar als Caiway mag worden overgenomen door KPN, dan vermindert dat aantal wel. Caiway en KPN zijn immers de nummers 1 en 2 op de breedband- en televisiemarkten in het Caiwaygebied. De concurrenten op de breedbandmarkt (en dus ook op de triple play markt) zijn straks alleen nog Tele2, Online/CanalDigitaal en Scarlet. Wat in de bewuste gebieden hun gecombineerde marktaandeel is, is ons op dit moment niet duidelijk, maar afgaande op de landelijke marktaandelen zou dat ca. 14 procent zijn. Op de TV-markt is de keuze breder, door Digitenne en CanalDigitaal en hun partners. De niet-KPN/Caiway merken zijn met name: CanalDigitaal, Tele2, Online en Scarlet en bedacht moet worden dat Caiway gestopt is met analoge TV. Op de landelijke markt voor digitale TV hebben de niet-KPN/Caiway aanbieders een gecombineerd marktaandeel (volgens cijfers van Telecompaper) van ongeveer 24 procent, maar in het Caiway-gebied is dat waarschijnlijk lager, want het overgrote deel (volgens ons zo’n 90%) van de analoge kijkers zijn door Caiway overgezet op digitale TV. Kortom, het marktaandeel van KPN gaat door de overname naar grofweg 80 procent.

Onderliggend zal de NMa ook de vraag stellen: is het relevant dat de concurrentie grotendeels wholesaleklant is van KPN? Alleen CanalDigitaal heeft zijn volledig eigen TV-infrastructuur. Daardoor is het marktaandeel van KPN op de wholesalemarkt nog groter.

Het zou een droomscenario voor KPN zijn als CIF erin slaagt een tweede huurder te vinden. Maar die kans is minimaal, want als Tele2, Online of Vodafone al interesse zouden hebben in het optuigen van een regionaal aanbod op FTTH, dan gaan ze dat vast niet overhaast doen om KPN te helpen bij deze overname.
 
Spring naar forum:
Nieuw onderwerp Antwoorden
Gebruik BBcode of HTML om naar; 'marktaandelen Kabel, Concurrentie', te verwijzen!
BBcode:
HTML: